Valoarea punctului de amendă se calculează în funcție de salariul minim, ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, ar urma ca odată cu majorarea salariului să crească și amenzile rutiere.
Salariul minim pe economie a fost majorat, la 1 octombrie 2023 cu 10%, până la valoarea de 3.300 de lei. Conform legii, punctul de amendă se calculează în raport cu acest salariu minim.
Ceea ce înseamnă, teoretic, că odată cu majorarea salariului minim vor crește și amenzile rutiere.
Valoarea punctului de amendă a rămas plafonat la nivelul anului 2017. Atunci, salariul minim era 1.450 de lei, iar punctul de amendă reprezenta 10% din acesta.
Astfel, până la finalul acestui an, un punct de amendă rămâne 145 de lei, după cum s-a stabilit prin ordonanță de Guvern în 2002.
De anul viitor, însă, dacă se va renunța la această plafonare, punctul de amendă va fi mai mult decât dublu. Valoarea acestuia va ajunge la 330 de lei.
Din 2024, dacă nu se mai aplică plafonarea punctului de amendă, valoarea sancțiunilor ar crește semnificativ.
Astfel, există cinci clase de sancțiuni:
Valoarea maximă a amenzilor din fiecare clasă de sancțiuni ar putea ajunge la:
Practic, cea mai mare amendă pe care o poate primi cel care încalcă legea rutieră este de 33.000 de lei, adică aproximativ 6.600 de euro.
Cei care nu poartă centura de siguranță riscă o amendă de aproape 1.000 de lei.
Iar șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc ar putea fi sancționați cu peste 2.600 de lei. În plus, aceștia vor avea și dreptul de a conduce suspendat pentru 60 de zile.